Mitt foto
Har jobbat i Södertälje i 10 år som gymnasielärare i matematik och fysik och börjar i augusti 2012 på IT-gymnasiet Södertörn. Måste försöka avsluta denna kurs nu 2012.

lördag 20 mars 2010

Testat lärplattformar

Har testat runt lite på olika lärplattformar och har också gjort lite övningar i Bilda. Varj skola borde ha en lärplattform, dit man kan hänvisa elever som har tappat bort dokument och de kan ställa frågor etc. Men vilken som är bäst är inte lätt att veta. Själv har jag testat Bilda, It's Learning, First Class kombinerat med webbsidor, gjort testkonto på Fronter och Blackboard på denna kursen. På Blackboard finns det en interaktiv tavla man kan skriva i i realtid, vilket är bra om man vill visa en uträkning eller så. Generellt är det krångligt att skriva formler tycker jag, det skulle jag vilja ha smidigare. Jag tycker det är viktigt med kommunikation och diskussion och ska det vara värt att ha en plattform, måste den ju uppdateras. En tröskel är nog att lärare inte hinner med om man är ovan och tycker det är krångligt att lägga in dokument etc. De funktioner jag tycker är bra är att man har diskussionsforum, att det finns en interaktiv tavla, man kan visa i realtid, att man kan lägga in filmer från ex vis YouTube, att man kan lägga in länkar och skriva anslag, som alla ser. Vi har ingen lärplattform på min skola, men jag skulle vilja ha en. Det vore inte dumt att ha alla kurser digitalt. Att skapa saker i Bilda var inte så krångligt, men jag tyckte att det var lite bökigt att göra en test och att det dröjde innan man såg hur det er ut. Projektgrupper är bra om man vill göra grupparbete. Att lägga upp Podcaster är bra, men jag vill kunna spela in samtidigt vad jag gör på skärmen. Jag tror nog att jag ska göra uppgift 2A om detta. Snart är det påsklov och då hoppas jag ta ett tag igen med kursen.

söndag 7 mars 2010

Nu har jag gjort en podcast med musik och lite prat. Det var roligt, men det tog tid och är ändå inte helt perfekt. Men jag köpte ett billigt headset på Clas Ohlson, så det gör nog sitt till. Jag tror att det är mest intressant om man även kan göra screencast och spela in vad man gör på skärmen, som jag såg att ett par deltagare hade gjort. Någon som har tips på gratisprogram? Då skulle det vara ett bra verktyg för undervisning. Men det är ett bra sätt att presentera kursdeltagarna på iallafall och AudaCity är ganska lätt jobbat. Det var inte svårt att ladda upp filen heller. Risken för podcast är kanske illegal spridning, men om man har ett bra material, så kan ju fler ta del av den.

måndag 1 mars 2010

Härligt med sportlov och man kan kanske komma lite framåt med kursen!!
Nu har jag börjat med avsnittet lärplattformar och jag har tittat lite på Fronter, Sakai och Blackboard, där vi ju kunde logga in på en testkurs. Jag har läst en del distanskurser förut, så jag har även testat på WebCT och It's Learning. Just nu läser jag även en kurs i webbprogrammering och då används First Class, men det är då mest för kommunikation kombinerat med en webbsida. Jag ska titta mer på dessa, men en sak som ibland saknas är ett enkelt sätt att skriva i realtid. Det finns Blackboards, men det verkar vara lite krångligt att skriva ex vis en matematisk formel. Jag skulle vilja ha att man kan skriva direkt med musen och sedan att det blir textigenkänning. Detta skulle vara bra om man vill hjälpa någon med ett matematiskt problem. I kommunen där jag jobbar hade vi en skolportal, men den lades ner för ett år sedan. Den var tungarbetad och det krävdes mycket klickande för att man skulle kunna få tag i det man ville ha. Vi borde ha något annat och kommunen borde satsa på något som redan finns och fungerar. Just nu har vi inget e-learning system och det enda vi har är ett forum, som en lärare har lagt upp på skolans server. Det är bättre än ingenting, men det saknas funktioner och man har ingen kontroll.
Jag skulle vilja ha ett system där man enkelt kan följa en elev och där lärare kan lägga in omdömen inför utvecklingssamtal. Man ska kunna hjälpa elever i realtid och man ska kunna diskutera. Man ska kunna lägga in sin kurs och det man har gått igenom, så att de som är borta kan ta igen. Jag ser det i mitt fall som ett komplement till undervisning i klassrummet, men när jag själv läser högskolekurser, tycker jag det är alldeles utmärkt för distansundervisning. Jag tror nog att man har lärplattformar om 5-10 år också, men att man har nya funktioner. Jag tycker inte att man ska ta bort diskussioner, det är ett av de viktigaste inslagen. Däremot ska man kunna länka till andra sociala medier och kanske integrera på något lämpligt sätt. Det kanske man kan redan nu, men jag behöver studera lite mer och göra övningsuppgifterna. Det är ett ganska omfattande område.
Det verkar intressant att man själv kan ladda ner Moodle. Det skulle jag vilja prova om jag hinner.