Mitt foto
Har jobbat i Södertälje i 10 år som gymnasielärare i matematik och fysik och börjar i augusti 2012 på IT-gymnasiet Södertörn. Måste försöka avsluta denna kurs nu 2012.

fredag 30 april 2010

Kanske jag till och med lyckas med en bild. Detta var snöhögen utanfö balkongen i vintras. Som tur är är den borta nu.

Lyckades äntligen från mobilen

Äntligen lyckades jag skriva något till bloggen från mobilen. Kanske berodde det på att jag ändrade adressen. Men kommer jag att använda det? Nja, för min del går det väl långsamt att skriva texter med mobilen, trots att jag har en penna att peka med. Eleverna är säkert mer haja på det än jag och ska man ha en blogg i undervisningen, kanske eleverna vill lägga in inlägg från mobilen också. Jag har funderat på att i höst kanske prova att låta elever blogga om sitt lärande. Något måste göras i matten för att få eleverna att lära sig bättre och bli mer intresserade. På något sätt vill jag prova att ha med mer IKT-verktyg i någon mattekurs och undersöka om det skulle förbättra lärandet och göra eleverna mer motiverade. Min elklass är inte alls roade av matte och det känns ganska tungt ibland, så jag känner att det borde förnyas. Det bästa är ju om man kan använda sådant som inte kostar pengar och som redan finns. Vi har en smartboard och bärbara datorer som vi kan boka.
På en mattebiennal var jag en gång på ett föredrag där man lät elever filma med mobilen. Man filmade en person som cyklade och sedan lade man in filmen i datorn. Man hade sedan ett gratisprogram, som man kunde analysera rörelsen med. Det var rätt intressant att göra en sådan laboration i fysik ex vis. Jag tror kanske jag skulle kunda använda mobiler på det sättet i fysik. Man kan ju även ta bilder och lägga upp på sin blogg. Kanske man har en uträkning eller så, som man kan ta en bild av och dela med sig av, så det finns absolut möjligheter.
Jag tyckte dock det var lite krångligt att få igång det hela. Om det blir krångligt för elever, så fungerar det inte. Men de är säkert duktigare än jag på att hantera mobilen. Jag har frågat min son om vissa saker och det går med blixtens hastighet när han gör det.

söndag 25 april 2010

Oj, det var ett tag sedan jag gjorde något i kursen. Har dock anmält mig till fortsättningen senare i höst, så jag ska försöka bli klar med denna kurs innan dess. Har gjort en presentation om induktion, som finns i länklistan. Provade att göra den med Google Documents och det var inte så svårt. Jag har förut använt Powerpoint ibland på lektioner och jag tycker att det kan ge lite extra till en lektion. Filmen om hur man inte ska göra var rolig och det är tyvärr ofta så att folk har alldeles för mycket text och upprepar det som står på presentationen. En presentation tycker jag ska fungera som ett stöd för inlärning och sammanfattning av viktiga punkter. Det har också hänt att jag har laddat ner andras presentationer och använt i undervisning. Det kan kanske vara bra för elever också att sammanfatta och göra en presentation man kan dela med andra.

fredag 2 april 2010

Interaktiva tavlor

Den tavla jag har erfarenhet är Smartboard och på skolan där jag arbetar har vi två st. Det som begränsar är att just nu har jag inte en enda lektion i de klassrummen där Smartboard finns och det är ju en nackdel. Jag har använt det förut dock på vissa matematiklektioner och även på gymnasiet, tycker eleverna att det blir roligare. Speciellt om vi får möjlighet att köpa det nya matteverktyget, kan det nog bli ännu bättre om man då kan rita grafer ex vis och visa hur de ändras om koefficienter i formeln ändras. Fördelen är ju också att man kan spara det man har gjort och att elever kan ta del av materialet.

Mitt nästa projekt är att använda den i MaB, eftersom jag har en I-valskurs där och just då har jag tillgång till tavlan. Jag har bett den datoransvarige att installera Notebook på de bärbara datorerna som vi kan boka och jag vill prova att göra något interaktivt med andragradsfunktioner, för att få eleverna att se samband mellan ekvationen och kurvan. Jag tycker att Smartboard fungerar bra nu, men vi har haft lite inkörningsproblem. Tiden är ju också alltid ett problem att man måste lära sig själv hur man använder den. Det som krävs nu är ju att få med eleverna mer, annars kan det lätt bli bara en vanlig genomgång, fast man skriver där istället för på tavlan. En brist som jag ser nu är att det är svårt att skriva matematiska formler med text och att man inte kan ha textigenkänning på dessa. Textigenkänningen är ganska svår att använda, eftersom man måste skriva väldigt korrekt. Jag tycker det är lätt dock att rita figurer, ex vis har jag ritat upp enhetscirklar och kunnat visa trigonometriska samband i MaD. Det finns även bra applikationer på räta linjen, sannolikhet med tärningar och andragradskurvor man kan använda sig av. Man skulle ju kunna göra en laboration med datorn om man har programmet i matten med dessa applikationer. Jag ser ingen nackdel med dessa tavlor, utan jag tror att de bidrar till att göra undervisningen roligare och eleverna mer aktiva. Jag har ingen erfarenhet av de andra typer av tavlor som visas i kursmaterialet. Vad man väljer är kanske en smaksak, men om man hade tablet-PC, så vore det bra. Jag har sett ett föredrag en gång på matematikbiennalen, där en lärare spelade in vad hon gjorde på lektionen just med en sådan. Men dithän lär det nog dröja innan vi kommer i Södertälje kommun.