Mitt foto
Har jobbat i Södertälje i 10 år som gymnasielärare i matematik och fysik och börjar i augusti 2012 på IT-gymnasiet Södertörn. Måste försöka avsluta denna kurs nu 2012.

onsdag 11 augusti 2010

Informationssökning

Efter semester i Miami och kryssning i Karibien är jag hemma igen. Lite trögt att komma igång med studier, men måste skärpa mig och bli klar med kursen. Har precis gått igenom avsnittet Informationssökning och där finns det många matnyttiga tips. Dock tror jag man måste ha lånekort på KTHB för att kunna söka i databaser där. Alla länkar i princip kräver att man loggar in. Nyttigt att att ta till sig att information på Internet inte är vetenskapligt och hur man ska ange källor. Jag kommer säkert att använda kursen på KTHB till att söka information till projektarbetet. Men jag har inte riktigt bestämt vad jag ska göra än. Först måste jag försöka göra klar uppgift 2b, som jag tror ska handla om lag och rätt på Internet.

måndag 5 juli 2010

Plagiat

Detta avsnitt känns intressant. Sedan kommer ju detta med källkritik och upphovsrätt och har man datakurser, såsom ex vis webbdesign är det viktigt att veta vad man får eller inte får göra. Jag har tittat lite på plagiering, men nu under sommaren fungerar det inte att ladda upp en egen fil som ska kollas med Urkund, eftersom det är semester. Jag har använt Urkund för länge sedan, men i mina ämnen skriver man inte så mycket arbeten. Jag läste lite på Kolla källan och guiden Refero om hur man citerar var lärorik. Det slarvas mycket med referenser och som lärare behöver man lära eleverna hur man citerar korrekt. Ulf Jämteruds artikel på Kolla källan visar också att Urkund inte räcker, även om det är ett bra verktyg. Man kan fuska på andra sätt också, ex vis att någon annan skriver artikeln. En lärare känner kanske sina elever och kan bli misstänksam om en elev skriver på ett sätt den inte brukar eller om ett arbete går väldigt fort. Det kan vara viktigt att följa processen, men kanske har man inte alltid tid. Det är bra om man kan följa elevens arbete på letkioner också. Jag känner att jag vill lära mig mer om detta. Men snart ska jag till USA, så jag kommer nog att försöka avsluta kursen i höst. Uppgift 2b får jag göra i augusti och sedan är det ju projektarbetet, som jag har börjat fundera lite på.

måndag 28 juni 2010

Lärobjekt räta linjen

Har gjort ett lärobjekt med Camtasia. Synd att detta program kostar pengar, men jag ska prova gratisversionen jag fick tips om av en annan deltagare. Det är praktiskt att kunna spela in vad som görs på skärmen och prata samtidigt. Tycket också om att man kan markera musen. Det kändes ganska pedagogiskt. Jag tror att man kan ha nytta av detta om man vill göra en webbkurs och låta elever se vad som man har gått igenom. Jag lade filmen på YouTube också och en länk till denna. Jag har också lagt den i Övningsaktiviteten, som man skulle. Räta linjen är något som många har svårt för, så det kanske kan hjälpa med filmer. Känns som om jag skulle kunna testa på elever i höst och att det ska ingå i projektarbetet.

torsdag 17 juni 2010

Ska nu ta nya tag

Jag har inte varit aktiv på länge, men nu är det sommarlov och planen är att göra klart kursen under tidig höst. (Skulle egentligen varit klar i april.) Dock ska jag vara borta några veckor senare, men jag hoppas ändå hinna. Börjar fundera på projektarbetet så smått, som jag helst vill prova med elever, så det är därför jag tror att jag blir klar efter det att skolorna startat. Vi har så dåliga resultat i matematik på yrkesprogrammen och jag har en tanke om att göra något i matten med hjälp av de verktyg vi jobbat med i kursen, såsom YouTube, blogg, konferenssystem etc. Vi har ett forum på skolan jag hoppas kunna utnyttja kombinerat med andra verktyg. Jaja, jag får fundera. Ev jag ska prova även med en bättre grupp i MaD. Men först ska jag ta itu med resten. Har i allafall börjat kämpa för på skolan att vi ska få bättre tillgång till Smartboard. Få se hur det går i höst. Strålande väder idag och ska nu ut till stan för att träna och få lite sol.

fredag 30 april 2010

Kanske jag till och med lyckas med en bild. Detta var snöhögen utanfö balkongen i vintras. Som tur är är den borta nu.

Lyckades äntligen från mobilen

Äntligen lyckades jag skriva något till bloggen från mobilen. Kanske berodde det på att jag ändrade adressen. Men kommer jag att använda det? Nja, för min del går det väl långsamt att skriva texter med mobilen, trots att jag har en penna att peka med. Eleverna är säkert mer haja på det än jag och ska man ha en blogg i undervisningen, kanske eleverna vill lägga in inlägg från mobilen också. Jag har funderat på att i höst kanske prova att låta elever blogga om sitt lärande. Något måste göras i matten för att få eleverna att lära sig bättre och bli mer intresserade. På något sätt vill jag prova att ha med mer IKT-verktyg i någon mattekurs och undersöka om det skulle förbättra lärandet och göra eleverna mer motiverade. Min elklass är inte alls roade av matte och det känns ganska tungt ibland, så jag känner att det borde förnyas. Det bästa är ju om man kan använda sådant som inte kostar pengar och som redan finns. Vi har en smartboard och bärbara datorer som vi kan boka.
På en mattebiennal var jag en gång på ett föredrag där man lät elever filma med mobilen. Man filmade en person som cyklade och sedan lade man in filmen i datorn. Man hade sedan ett gratisprogram, som man kunde analysera rörelsen med. Det var rätt intressant att göra en sådan laboration i fysik ex vis. Jag tror kanske jag skulle kunda använda mobiler på det sättet i fysik. Man kan ju även ta bilder och lägga upp på sin blogg. Kanske man har en uträkning eller så, som man kan ta en bild av och dela med sig av, så det finns absolut möjligheter.
Jag tyckte dock det var lite krångligt att få igång det hela. Om det blir krångligt för elever, så fungerar det inte. Men de är säkert duktigare än jag på att hantera mobilen. Jag har frågat min son om vissa saker och det går med blixtens hastighet när han gör det.

söndag 25 april 2010

Oj, det var ett tag sedan jag gjorde något i kursen. Har dock anmält mig till fortsättningen senare i höst, så jag ska försöka bli klar med denna kurs innan dess. Har gjort en presentation om induktion, som finns i länklistan. Provade att göra den med Google Documents och det var inte så svårt. Jag har förut använt Powerpoint ibland på lektioner och jag tycker att det kan ge lite extra till en lektion. Filmen om hur man inte ska göra var rolig och det är tyvärr ofta så att folk har alldeles för mycket text och upprepar det som står på presentationen. En presentation tycker jag ska fungera som ett stöd för inlärning och sammanfattning av viktiga punkter. Det har också hänt att jag har laddat ner andras presentationer och använt i undervisning. Det kan kanske vara bra för elever också att sammanfatta och göra en presentation man kan dela med andra.

fredag 2 april 2010

Interaktiva tavlor

Den tavla jag har erfarenhet är Smartboard och på skolan där jag arbetar har vi två st. Det som begränsar är att just nu har jag inte en enda lektion i de klassrummen där Smartboard finns och det är ju en nackdel. Jag har använt det förut dock på vissa matematiklektioner och även på gymnasiet, tycker eleverna att det blir roligare. Speciellt om vi får möjlighet att köpa det nya matteverktyget, kan det nog bli ännu bättre om man då kan rita grafer ex vis och visa hur de ändras om koefficienter i formeln ändras. Fördelen är ju också att man kan spara det man har gjort och att elever kan ta del av materialet.

Mitt nästa projekt är att använda den i MaB, eftersom jag har en I-valskurs där och just då har jag tillgång till tavlan. Jag har bett den datoransvarige att installera Notebook på de bärbara datorerna som vi kan boka och jag vill prova att göra något interaktivt med andragradsfunktioner, för att få eleverna att se samband mellan ekvationen och kurvan. Jag tycker att Smartboard fungerar bra nu, men vi har haft lite inkörningsproblem. Tiden är ju också alltid ett problem att man måste lära sig själv hur man använder den. Det som krävs nu är ju att få med eleverna mer, annars kan det lätt bli bara en vanlig genomgång, fast man skriver där istället för på tavlan. En brist som jag ser nu är att det är svårt att skriva matematiska formler med text och att man inte kan ha textigenkänning på dessa. Textigenkänningen är ganska svår att använda, eftersom man måste skriva väldigt korrekt. Jag tycker det är lätt dock att rita figurer, ex vis har jag ritat upp enhetscirklar och kunnat visa trigonometriska samband i MaD. Det finns även bra applikationer på räta linjen, sannolikhet med tärningar och andragradskurvor man kan använda sig av. Man skulle ju kunna göra en laboration med datorn om man har programmet i matten med dessa applikationer. Jag ser ingen nackdel med dessa tavlor, utan jag tror att de bidrar till att göra undervisningen roligare och eleverna mer aktiva. Jag har ingen erfarenhet av de andra typer av tavlor som visas i kursmaterialet. Vad man väljer är kanske en smaksak, men om man hade tablet-PC, så vore det bra. Jag har sett ett föredrag en gång på matematikbiennalen, där en lärare spelade in vad hon gjorde på lektionen just med en sådan. Men dithän lär det nog dröja innan vi kommer i Södertälje kommun.

lördag 20 mars 2010

Testat lärplattformar

Har testat runt lite på olika lärplattformar och har också gjort lite övningar i Bilda. Varj skola borde ha en lärplattform, dit man kan hänvisa elever som har tappat bort dokument och de kan ställa frågor etc. Men vilken som är bäst är inte lätt att veta. Själv har jag testat Bilda, It's Learning, First Class kombinerat med webbsidor, gjort testkonto på Fronter och Blackboard på denna kursen. På Blackboard finns det en interaktiv tavla man kan skriva i i realtid, vilket är bra om man vill visa en uträkning eller så. Generellt är det krångligt att skriva formler tycker jag, det skulle jag vilja ha smidigare. Jag tycker det är viktigt med kommunikation och diskussion och ska det vara värt att ha en plattform, måste den ju uppdateras. En tröskel är nog att lärare inte hinner med om man är ovan och tycker det är krångligt att lägga in dokument etc. De funktioner jag tycker är bra är att man har diskussionsforum, att det finns en interaktiv tavla, man kan visa i realtid, att man kan lägga in filmer från ex vis YouTube, att man kan lägga in länkar och skriva anslag, som alla ser. Vi har ingen lärplattform på min skola, men jag skulle vilja ha en. Det vore inte dumt att ha alla kurser digitalt. Att skapa saker i Bilda var inte så krångligt, men jag tyckte att det var lite bökigt att göra en test och att det dröjde innan man såg hur det er ut. Projektgrupper är bra om man vill göra grupparbete. Att lägga upp Podcaster är bra, men jag vill kunna spela in samtidigt vad jag gör på skärmen. Jag tror nog att jag ska göra uppgift 2A om detta. Snart är det påsklov och då hoppas jag ta ett tag igen med kursen.

söndag 7 mars 2010

Nu har jag gjort en podcast med musik och lite prat. Det var roligt, men det tog tid och är ändå inte helt perfekt. Men jag köpte ett billigt headset på Clas Ohlson, så det gör nog sitt till. Jag tror att det är mest intressant om man även kan göra screencast och spela in vad man gör på skärmen, som jag såg att ett par deltagare hade gjort. Någon som har tips på gratisprogram? Då skulle det vara ett bra verktyg för undervisning. Men det är ett bra sätt att presentera kursdeltagarna på iallafall och AudaCity är ganska lätt jobbat. Det var inte svårt att ladda upp filen heller. Risken för podcast är kanske illegal spridning, men om man har ett bra material, så kan ju fler ta del av den.

måndag 1 mars 2010

Härligt med sportlov och man kan kanske komma lite framåt med kursen!!
Nu har jag börjat med avsnittet lärplattformar och jag har tittat lite på Fronter, Sakai och Blackboard, där vi ju kunde logga in på en testkurs. Jag har läst en del distanskurser förut, så jag har även testat på WebCT och It's Learning. Just nu läser jag även en kurs i webbprogrammering och då används First Class, men det är då mest för kommunikation kombinerat med en webbsida. Jag ska titta mer på dessa, men en sak som ibland saknas är ett enkelt sätt att skriva i realtid. Det finns Blackboards, men det verkar vara lite krångligt att skriva ex vis en matematisk formel. Jag skulle vilja ha att man kan skriva direkt med musen och sedan att det blir textigenkänning. Detta skulle vara bra om man vill hjälpa någon med ett matematiskt problem. I kommunen där jag jobbar hade vi en skolportal, men den lades ner för ett år sedan. Den var tungarbetad och det krävdes mycket klickande för att man skulle kunna få tag i det man ville ha. Vi borde ha något annat och kommunen borde satsa på något som redan finns och fungerar. Just nu har vi inget e-learning system och det enda vi har är ett forum, som en lärare har lagt upp på skolans server. Det är bättre än ingenting, men det saknas funktioner och man har ingen kontroll.
Jag skulle vilja ha ett system där man enkelt kan följa en elev och där lärare kan lägga in omdömen inför utvecklingssamtal. Man ska kunna hjälpa elever i realtid och man ska kunna diskutera. Man ska kunna lägga in sin kurs och det man har gått igenom, så att de som är borta kan ta igen. Jag ser det i mitt fall som ett komplement till undervisning i klassrummet, men när jag själv läser högskolekurser, tycker jag det är alldeles utmärkt för distansundervisning. Jag tror nog att man har lärplattformar om 5-10 år också, men att man har nya funktioner. Jag tycker inte att man ska ta bort diskussioner, det är ett av de viktigaste inslagen. Däremot ska man kunna länka till andra sociala medier och kanske integrera på något lämpligt sätt. Det kanske man kan redan nu, men jag behöver studera lite mer och göra övningsuppgifterna. Det är ett ganska omfattande område.
Det verkar intressant att man själv kan ladda ner Moodle. Det skulle jag vilja prova om jag hinner.

lördag 20 februari 2010

Håller på att avsluta Web 2.0 och har lämnat in uppgift 1b äntligen. Jag har fått många aha-upplevelser, främst blogg, Youtube och dela dokument. Facebook verkar lite rörigt tycker jag. Twitter tror jag inte heller så mycket på i undervisning. Jag har inte kommit underfund med hur man gör en grupp på Facebook, annars kanske det är användbart eftersom de flesta elever befinner sig där. Man märker att det tar tid att uppdatera sig överallt och man har en massa konton överallt, men det är roligt.

söndag 14 februari 2010

Hinner inte med

Ja, jag ligger efter igen. Jag håller alltid på med för mycket på en gång, kom in på en webbprogrammeringskurs också, som jag behöver i jobbet. Sen tränar jag en del, men det gäller att vara strukturerad. Nu måste jag äntligen ta itu med uppgift 1b och c. Har gått igenom hela Web 2.0 avsnittet, förutom att jag inte gjort en podcast än. Men det kommer. Det är mycket att hålla reda på och som det känns nu tror jag att jag kommer att ha nytta av Youtube, blogg och kanske Facebok, när det gäller under visning i ex vis matte. Jag har en grupp med yrkeselever som inte alltid har så stor motivation, men när jag använder datorn med dem går det oftast bättre. Dock så fort man vänder ryggen till är de på YouTube, så det borde man kunna utnyttja. Jag har för mig att man kan skapa en grupp där och kanske man skulle kunna spela in moment på Youtube, som man sedan kan länka till. Ja, det får jag utforska vidare. Jag känner mig lite tveksam till Twitter. Jag har inte riktigt sett finessen med det. Tycker att det känns lite svåröverskådligt. På OS säger de käckt att det twittrar, men hur kan man följa det? Har inte riktigt förstått. Har nog kansk lyckats lägga till ett par bloggar som jag följer. Jag ser andra som har fina listor och jag tycker det är intressant att följa kurskamrater. Nej, igång med uppgifterna nu, så jag kommer framåt någon gång. Sportlovet kanske kan hjälpa till? Men så sade jag på jullovet också.

söndag 31 januari 2010

Wikis och bokmärken

Nu har jag testat att skriva på Wikipedia om additionsmetoden. Elever brukar ju alltid använda Wikipedia som källa. Är det sant det som står där? Ja, oftast tror jag det, men man måste ändå vara ganska kunnig om ämnet för att kunna bedöma det och man måste vara källkritisk. Jag hade aldrig gått in förut och skrivit själv och till min förvåning fanns inte ordet additionsmetoden, däremot ekvationssystem. Eventuellt skulle man kunna använda det i undervisningen i ett källkritiskt avseende, att man kanske ska ta informationen med en nypa salt. Man kan ju inte vara helt säker om det är korrekt och om det finns en diskussion kan man uppmana elever att läsa den. Men jag tror det finns andra Web 2.0 verktyg jag hellre skulle använda såsom Youtube och blogg. Jag har också testat delicious och detta var nytt för mig. Jag tycker nog dock att det är lättare att hitta det man söker på Google. Jag kan lika gärna ordna mina bokmärken i Favoriter i webbläsaren, men det kan vara intressant att se vad andra har för bokmärken inom ett ämne jag är intresserad av. Jag tror inte jag kommer att använda det i undervisningen. Dock är det lätt att lägga till ett bokmärke om man har verktygsfältet upp i webbläsaren, så på så sätt är det praktiskt. Det kan också vara intressant att se andra användares bokmärken och har man tur hittar man något nytt. Om någon har en länk om fysik har kanske den personen samlat andra länkar om fysik, som inte jag har hittat.
Länken till mina bokmärken: http://delicious.com/cecilia2305
Länk till mitt inlägg på Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Additionsmetod

söndag 24 januari 2010

Det var inte dumt att lära sig att använda Youtube. Jag har mest sett det som en lekstuga som stör lektionerna. I denna kurs får vi ju titta på videos som ligger på Youtube och det är ett bra sätt att lära sig. Det är superbra att man kan se på föreläsningar och man kan ju repetera och titta flera gånger. Själv har jag spelat in ett par snuttar om ekvationssystem och lagt ut på skolans forum. En del elever har tittat på dessa har jag sett. Jag tror att Youtube är ett utmärkt verktyg för lärande. Ungdomar är ofta på denna sida och det är ju bra om man också kan använda det för undervisning. I framtiden måste vi vuxna vara där eleverna befinner sig och Youtube är ett sådant ställe. Det kanske kan vara svårt att hitta rätt video, så det gäller att man har taggat lämpligt. Det skulle vara bra att kunna spela in genomgångar ex vis och kanske lägga ut på en hemsida, som elever kan titta på. Dock undrar jag hur man hittar kompisar på Youtube? Jag vet inte riktigt hur jag ska hitta kurskamrater ex vis. Jag lägger i alla fall in två länkar till de två videos jag har gjort själv om additions- och substitutionsmetoden, men just visas de inte i bloggen. Jag får väl prova att bädda in en av mina videos:

Det är intressant att prenumerera på kanaler också och få uppdaterat när en ny video läggs in. Jag prenumererar på Moderskeppet och Aftonbladet. På så sätt kan man få nyheter. Nu har jag börjat titta lite på Wikis, som också är nytt för mig.


söndag 17 januari 2010

YouTube

Nu håller jag på med YouTube och jag är postivt överraskad. Förut hade jag för mig att det inte är något för mig och undervisning, men jag tror att det är tvärtom.
Jag ska börja med att bädda in en video med Iron Maiden, ett av mina favoritband. Mer följer...


fredag 15 januari 2010

Länk till Flickr

Lägger in en länk till mina foton på Flickr. De är tagna under mina två USA-resor 2005 och 2008.
http://www.flickr.com/photos/cecilia2305/

Jag tyckte det var lite svårt att hitta kurskamrater att lägga till som kontakter, men jag får väl kanske titta i bloggarna och se vilka som är med. Jag har lagt till Stefan Knutsson i alla fall som en kontakt.

Jag har gjort uppgifterna och det finns många möljigheter med Flickr. Kul att man lägga till bilden på en karta och se var den är tagen. Detta med rättigheterna är också intressant och det är ju viktigt att tänka på vad man får eller inte får göra.

Eftersom jag ska till Miami i sommar, så sökte jag på andras bilder med Miami. En snygg bild är den nedan, tycker jag.

Jag får använda den om jag talar om vem som är upphovsmannen och länken till denne finns här:
Jag har använt Flickr någon gång för länge sedan för att lägga upp bilder från studenten, så att elever skulle kunna se dem. Nu har jag lärt mig mer man kan göra. Jag tror att det är ett bra verktyg för att dela bilder och söka bilder man själv vill använda. I min undervisning kan jag tänka mig att använda Flickr i webbdesign och smatidigt göra elever uppmärksamma på upphovsrättslagar. Om man vill visa upp sina egna bilder är det ett utmärkt verktyg.

torsdag 14 januari 2010

Jag har försökt dela dokument med mina kolleger på skolan, men de kunde inte öppna det. Kan det bero på skolans nätverk? Jag ska nu testa med min son och se om han kan redigera i det. Annars skulle det vara praktiskt att kunna redigera i samma dokument, istället för att skicka det fram och tillbaka via epost. Jag kan också se att man skulle kunna använda detta i undervisning. Man skulle kanske kunna ha matteuppgifter, som elever skulle lösa och skriva i dokumentet, så att alla inbjudna kunde se det. På detta sätt sparas ju diskussionen. Jag får väl testa också med några deltagare i denna kurs. Så jag återkommer. Men hur säkert är det? Risken är kanske att det skulle spridas till andra som inte ska se dokumentet.

Nu har jag testat med ett dokument och några kurskamrater, men jag är osäker på om länken fungerar till dokumentet nedan. Jag var osäker på hur man skulle infoga länken, för instruktionerna stämde inte. Hittade inte "Publicera som webbsida" under Dela.
Men det gick att redigera i allafall och jag kunde se vad de hade skrivit.
http://docs.google.com/Doc?docid=0Aflve8rmigMbZDI0eGNnc18xYzJiaDRraG0&hl=sv

onsdag 13 januari 2010

RSS

Jag har testat Google Reader och BlogLines. Jag tycker Google Reader verkar vara enklast att använda, eftersom det är integrerat med Googles övriga program. Jag har aldrig använt RSS förut, men det är inte så dumt att snabbt få reda på nyheter etc. och slippa leta på olika sajter. Jag tror att jag kommer att använda RSS i framtiden. Jag vet ännu inte om jag kommer att använda RSS i mitt yrkesliv. Jag ser nog att det finns andra web 2.0 applikationer, som är mer användbara i undervisning. Det beror nog lite på vilket ämne man har. Jag tror inte det är så användbart i matematik. Eventuellt i fysik om det skulle komma några nya forskningsrön man kan läsa om. Roligt dock att lära sig detta. Jag har aldrig förut förstått hur man kan använda RSS praktist.

fredag 8 januari 2010

Jag har nu börjat med avsnittet Web 2.0 och jag har fixat och trixat lite med min blogg. Jag har aldrig bloggat förut, så detta är nytt för mig. Användningsområdet just nu tror jag är att man bloggar för att man vill synas och att folk ska kunna läsa ens dagbok på nätet. Många skriver ju om vad de gör och om hur de känner sig. Jag tror nog att det kan användas inom undervisning också. Intressant är om man kan lägga in videos och att andra kan kommentera och skriva inlägg. På så sätt får man en interaktion. Fördelen är nog att det är enkelt att använda och gratis. Nackedelen är tror jag att en del skriver för mycket och lämnar ut sig själva. Om man ska blogga ska det ju vara ett intressant innehåll. Jag vet inte om jag kommer att använda det än i undervisning, jag behöver lära mig mer om möjligheterna. När jag tittade på videon från PalmBreeze så tycket jag att det var en bra idé att man kan söka bland olika kategorier av bloggar och ex vis ta del av andras erfarenheter. Det kan vara givande för en lärare att läsa andras bloggar om ex vis situationen i klassrummet.